KAS Certification Accreditations
   
     
     
     
     
     
     
   
   
   
   

Konteyner Gözetimi

Taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan en önemli araçlardan biri konteynerlerdir ve konteyner ile taşımacılık bugün en verimli taşıma yöntemlerden biridir. Konteynerlerin boyutları için standart ölçüler belirlenmiştir. Konteynerler bu standartlara göre üretilmektedir ve çok farklı özelliklerde yükler taşınabilmektedir. Konteynerler yükleme sonrasında kapatılarak, gemilere, tırlara, kargo uçaklarına ve trenlere yüklenebilir. Bu şekilde verimli bir sevkiyat aracı olan konteynerler, uluslararası alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Genel Gözetimler Resmi


İlk konteyner kullanımı İngiltere’de maden sektöründe olmuştur. 1700’lü yılların sonlarında kömür madenlerinde, ilk kez vagona benzer konteynerler kullanılmıştır. Madenden çıkarılan kömür, konteynerler ile taşınarak doğrudan gemilere yüklenmiştir. 1830’lu yıllarda ise gemilerde ve demiryolu ulaşımında konteynerler yük için kullanılmaya başlanmıştır. Kapalı konteynerlerin ilk örnekleri ise yirminci yüzyılın hemen başlarında görülür. Konteyner boyutlarının standart hale getirilmesi ise 1920’li yıllarda yine İngiltere’de olmuştur. Amerika’da konteyner kullanımı ise ağırlıklı olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında ordunun ihtiyaçları için olmuştur.
Taşımacılık faaliyetlerinde konteynerler için uluslararası ilk standart, 1955 yılında yayınlanmıştır. İlk konteyner standardı, 8 feet yükseklik, 8 feet genişlik ve 10 feet uzunluktadır. Üretiminde 25 mm kalınlıkta çelik sac kullanılacaktır. Kolayca kaldırılıp indirilmesi için dört köşesinde kilit sistemleri olacaktır.
Sevkiyat işlerinde hem hızlı sonuç alınması hem de güvenli olması yüzünden kısa sürede başka konteyner standartları de geliştirilmiştir. Bu konuda geliştirilen ve hem Avrupa ülkelerinde hem de Amerika’da kabul gören dört temel standart vardır:
Bu noktada bazı eksiklerin ortadan kaldırılması için uluslararası gözetim ve denetim kuruluşlarının hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yönde verilen hizmetlerden biri de uygunluk kontrolleridir. Dış ticarette alıcı ve satıcı firmaların güvende olmaları, gözetim kuruluşu denetçileri tarafından yapılan kontrol çalışmaları ile ilgili düzenleyecekleri raporların sonuçlarına bağlıdır.
Kuruluşumuz uygunluk kontrolleri kapsamında başlıca şu hizmetleri vermektedir:
    • R-668 tanımlar, ölçüler ve kriterler standardı (1968)
    • R-790 tanımlama, markalama işaretleri standardı (1968)
    • R-1161 konteyner köşe aksamı standardı (1970)
    • R-1897 genel amaçlı taşıma konteyneri için minimum iç ölçüler standardı (1970)
Bu standartlara göre beş farklı boyda konteryner standardı bulunmaktadır:
    • 20 feet (6.1 metre)
    • 40 feet (12.2 metre)
    • 45 feet (13.7 metre)
    • 48 feet (14.6 metre)
    • 53 feet (16.2 metre)
Konteyner gözetimi, uluslararası gözetim kuruluşları tarafından verilen önemli hizmetlerden biridir. Çeşitli yüklerin taşınması sırasında, kalite ve güvenlik sağlayan konteynerlerin, hem üretim süreçlerinin, hem kullanımdaki süreçlerinin hem de onarım gerektirmesi durumunda onarım süreçlerinin tarafsız ve bağımsız bir gözle gözetilmesi önemlidir. Gözetim ihtiyacı birçok noktada ortaya çıkabilir. Örneğin konteynerlerin tasarım kontrolleri, üretim kontrolleri, konteyner tip testleri, konteynerlerin tip onay belgendirmesi, yüklemeye uygunluk kontrolleri, konteynerlerin boşaltma sonrasında kontrolleri, konteynerlerin onarım aşamalarının kontrolleri, hatta kaynakçı işlerinin belgelendirilmesi talep edilebilir.
Ayrıca konteynerler için CSC belgesi talep edilmişse, gözetim kuruluşları bu konuda da hizmet vermektedir. CSC belgelendirme hizmeti (Convention for Safe Containers, güvenli konteyner sözleşmesi) uluslararası sözleşme kapsamında konteynerlerin taşıyıcı çerçevelerinin güvenli olduğunu kanıtlayan bir belgelendirme çalışmasıdır. Konteynerlerin her 2.5 senede bir kere CSC’ye uygunluk kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Kuruluşumuz konteyner gözetimi hizmetleri kapsamında başlıca şu hizmetleri vermektedir:
Linkler | Sık Sorulan Sorular | Bilgi Bankası | Çerez Politikası | Gizlilik Bildirimi | Erişilebilirlik | Site Haritası

All Rights Reserved (KAS International Certification) © 2023