KAS Certification Accreditations
   
   
   
   
   
SORU 1 - Setifikası iptal edilen veya süresidolan bir ürünün bir önceki veya sonraki üretiminden nasıl emin olunabilir?
CEVAP 1 – Ürünün sertifika süresince sıkı denetimler sebebi ile ilk denetimle başlayan eksiklerin giderilmesi ve senelik denetimleri, ani baskın ve ihbar denetimleri, sertifikalanmadan önceki ürünlerin tükenmeden sertifikalı olarak ilan edilmemesi ile kontrol sağlanabilmektedir. Sertifika listeleri biten ve devam eden ilan edilerek takibi sağlanmakta sertifika iptal gerektiği hallerde derhal iptal listesine alınmaktadır. Helal sertifikası yaşayan ve sürekliliği olan bir sistemdir. Bu yüzden KAS SERTİFİKASYON sorumluluğu gereği denetim süresince gerekli denetlemeleri sağlamayı ödev edinmiştir.
 
SORU 2 – Suyun helal olup olmadığı nereden anlaşılır?  
CEVAP 2 – Su kaynağından alınır filtre edilir ve şişelenerek şatışa sunulur. Filtreleme aşamasında karbon filtreler (kömür, odun, kemik gibi karbon kaynakları), bitkisel ve hayvansal kaynaklı reçineler kullanılır. Ayrıca ambalajlama esnasında hijyen ve sıcaklığın etkisi ile suya geçen BPA gibi maddelerin kontrolü gerekmektedir. Bu işlemler esnasında kullanılan malzemelerin helal kaynaklı olup olmadığı kontrolünün sağlanması gereklidir. Helal sertifikası bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple içilen suda Helal belgesi aranmalıdır.
 
SORU 3 – Çayı helal olmaktan ne çıkarır? Helal çay nasıl olur?
CEVAP 3 - Çay üretiminden sonar paketleme esnasında çeşitli işlemlere tabi tutulur. Çeşitli renk ve aroma ilaveleri olur. Bu aroma ve renklendiricilerin içinde alkol ile muamele görmüş aroma ve katkılar alkol uçsa dahi çay alkol ile muameleden dolayı pis yani necis olacağından çay da helallikten çıkacaktır. Sallama - demleme adı altında kullanılan kağıtlar için kullanılan emigatörler de aynı riski taşır. Çay vb ürünlerde helal belgesi bu nedenle gereklidir.
 
SORU 4 - Jelatin kullanmak haram mıdır?
CEVAP 4 - Jelatin kullanmak haram değildir. Ancak gıda üretiminde yoğun kullanılan jelatin hayvansal kökenli bir üründür. Buda doğal olarak domuzlardan elde edilen jelatin ve besmelesiz kesilen hayvanlardan elde edilen jelatin şüphesini meydana getirmektedir. Yoksa besmeleyle kesinlen yenilmesi haram olmayan hayvanlardan elde edilen jelatin kullanımı haram değildir. Bu problem özellikle yurt dışından ülkemize ithal edilen jelatinler de söz konusu olmaktadır.
 
SORU 5 - Helal kontrol sistemi nedir? 
CEVAP 5 - Helal belgelerini aldıktan sonra düzenli olarak takip edilmesi zorunludur. Kontrol sistemi önceden planlanmış helal soru ve kontrol listesinin oluşturulması iç ve dış kontrol denetimleri yapılması demektir.
 
SORU 6 - Gıda firması helal gıda almışsa tüm ürünleri helal belgeli mi oluyor? 
CEVAP 6 - Helal gıda sadece gıda ve ürünlere verilen belgelerdendir. Örneğin bir gıda firması bir adet ürünü için helal gıda temin ettiyse bu belgenin üzerinde yazılı olan ürün ya da ürünler için geçerlidir. Diğer ürünleri için ya başvuru da bulunulmamış veya helal gıda almaya uygun değildir.
 
SORU 7 - Helal işareti alan firmalar neyi farklı yapıyorlar?
CEVAP 7 -  Helal belgesi alan firmaların sonrasında ürünlerini dikkatle takip etmeleri gerekmektedir. Eğer gerekli takibat yapılaz ve ürünlerinde sıkıntı sorun problem hasıl olursa ciddi anlamda müşteri ve marka değeri kaybı yaşadıklarından helal belgesi alan firmaların daha dikkatli olduklarını söylemek mümkündür. Özellikle KAS HELAL işareti olanları kullanmaya gayret gösterilmelidir. Birçok Helal işareti veren sertifika kurumunun güvenilir olmadığına şahit olmaktayız . Bu nedenle güvenilir sertifika kurumlarının işaretini kullananalar tercih edilmelidir. JAKİM onaylı sertifika kurumları tercih edilmelidir.

SORU 8 – Yurt dışı veya içinde üretilen çikolatalar  helal midir? 
CEVAP 8 - Çikolatadan çikolataya göre değişmektedir. Çikolataların içerisinde yoğun kimyasal, boya maddesi vb kullanılmaktadır. Fiyatları çok düşük gıdalar ayrı bir konudur. Katkı maddelerini çözseniz bile hayvansal yağlar ayrı bir problem olabilmektedirler. Ancak bu çikolatalar haram demek değildir. Gerçek çikolata ise helal ancak pahalıdır. Pahalılık ve ucuzluk ayrı bir kriter olarak ele alınabilir. Yurt dışında özellikle Avrupa ve Amerikada üretilen bir çok çikolata markasında malesef farklı uygunsuz helal olmayan yağlar kullanılmaktadır.

SORU 9 - Helal olmayan bitkiler veya bitkisel ürünler var mıdır?
CEVAP 9 -Bu tür ürünlerdehelal olmama durumu çoğu kez bitkisel diyerek satılan ürünlerin içerisinde kimyasal taşımalarıdır. Örneğin tıbbi ilaçlarda kullanılan sildenafil çeşitli güçlendirici, kuvvet macunu veya bitkisel kapsül altında satılan ürünlere karıştırılmaktadır. Paketlenmiş veya dökme olarak satılan nane, kekik gibi baharatların içerisinde maliyeti düşürmek için benzer farklı bitkiler eklenmesi konuya şüpheyle yaklaşılmasına neden olabilmektedir. Zayıflama ürünleri olarak satılan kapsüllerin içeriği her ne kadar %100 doğal ve bitkisel olsa da, bu bitkilerin içerdiği alerjenler veya zararlı maddeler ani ölümlere yol açabilmektedir. Bu durumda her bitkisel ürün helaldir demek mümkün olmayacaktır. Ayrıca tütün ve esrar gibi çok zararlı ürünler %100 bitkisel kökenli oldukları halde helaldir denemez.

SORU 10 - Helal sertifikasında uluslararası geçerlilik nasıl olur?
CEVAP 10 -Helal sertifikasının alınacağı belgelendirme kuruluşunun uluslararası kabul görmüş otoritelerce onaylanmış / akredite edilmiş olması gerekir. Malezya’daki dünya çapında tanınmış helal otoritesi olan JAKIM’in Türkiye’de onayladığı belgelendirme kuruluşları KAS CERT ve GİMDES olmak üzere iki tanedir. Türkiye’de helal belgesi almak isteyen kuruluşların, uluslararası geçerli helal belgesi alabilmeleri için müracaat edecekleri KAS CERT ya da GİMDES kuruluşlarından alınan helal belgeleri uluslararası geçerliliğe sahip olacaktır.

SORU 11 - Helal gıda sertifikası / helal gıda belgesi hangi sektörler için alınabilir?
CEVAP 11 -Helal gıda sertifikası / helal gıda belgesi alabilecek sektörler; kesimhaneler, ileri işlem tesisleri, gıda üretimi – paketlemesi yapan kuruluşlar, gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten ambalaj firmaları gibi helal gıda üretimi yapan bütün firmalar helal gıda sertifikası / helal gıda belgesi alabilir.
Linkler | Sık Sorulan Sorular | Bilgi Bankası | Çerez Politikası | Gizlilik Bildirimi | Erişilebilirlik | Site Haritası

All Rights Reserved (KAS International Certification) © 2023